Mesta & vasi,  Srbija

Vikend izlet v Novi Sad

Novi Sad je drugo največje srbsko mesto, ki leži ob reki Donavi in je obdano z zgodovinsko Petrovaradinsko trdnjavo iz 17. stoletja. Kljub svoji srednjeveški podobi je daleč od tega, da bi bil zgolj še eno staro mesto. V njem se odraža habsburški šarm iz preteklosti, ki ga lahko vidite na zgodovinskih fasadah trgovin in na obrazih elegantnih prebivalcev, ki uživajo v prijetnih kavarnah in živahnih tržnicah.

Novi Sad se je začel razvijati v 18. stoletju kot trgovsko središče ob Petrovaradinski trdnjavi, ki je bila v lasti Avstro-Ogrske. Kljub krajšemu prekinitvenemu obdobju med revolucijo leta 1848 je mesto ohranilo svoj sijaj skozi obnovo. Novi Sad je znan tudi po svoji močni povezavi z umetnostjo in glasbo, kar se kaže na festivalu EXIT, enem največjih glasbenih dogodkov v Evropi.

Mesto ponuja izjemno kulinariko, pestro nočno življenje, bogato kulturo, impresivno arhitekturo ter gostoljubnost, kar ga uvršča med najbolj priljubljene turistične destinacije v Srbiji. Domačini iz drugih delov Srbije, zlasti iz Beograda, radi obiščejo Novi Sad za sprostitev. Če se v Novi Sad odpravljate tudi vi, vam tukaj predstavljam, kaj lahko počnete v Novem Sadu. Vse to si je možno ogledati tudi v enem dnevu, a če ne želite hiteti, vam priporočam, da si aktivnosti razporedite čez dva dni.

Petrovaradin

Območje Petrovaradin ima zanimivo zgodovino, saj so ga prvotno ustanovili Kelti, nato pa je bilo zasedeno in vključeno v Otomansko cesarstvo. Ta preplet zgodovine je prispeval k edinstveni kulturni in arhitekturni dediščini območja, zato je za popotnike, ki želijo raziskati bogato preteklost Novega Sada, še posebej zanimiv. Poleg tega je Petrovaradin dom čudovite Petrovaradinske trdnjave, ki je ena izmed najpomembnejših znamenitosti v tem delu Srbije. Ko se sprehajate po njegovih ulicah, boste opazili, da se zdi, kot da se je čas tam ustavil.

Petrovardinska trdnjava
Petrovardinska trdnjava

Trdnjava Petrovaradin

Petrovaradinska trdnjava je zgodovinsko pomembna zgradba, ki je bila zgrajena med leti 1692 in 1780, ko so Avstrijci zgradili to utrdbo na temeljih prejšnjih obzidij, samostanov in ostankov iz različnih obdobij, vključno z rimsko, turško in madžarsko oblastjo. Je ena najbolj znanih znamenitosti Novega Sada in njen vzdevek je “Gibraltar na Donavi”. Danes ta trdnjava stoji kot izjemen primer vojaške arhitekture.

V trdnjavo lahko vstopite skozi ena od redkih preostalih vrat, in že po tem, ko boste stopili vanjo, se boste lahko zavedali njenega impozantnega značaja. Mnogi obiskovalci se običajno odpravijo do stolpa z uro na vrhu trdnjave, od koder se odpira čudovit razgled na Novi Sad in okolico. Vendar pa je priporočljivo raziskati trdnjavo še globlje in si ogledati njene bastione, barake, vrata ter raziskati obsežno podzemno območje, kjer lahko naletite celo na stebre starega mostu, ki so ostali nedotaknjeni. Da lahko sploj pridemo do trdnjave, se je potrebno sprehoditi po zavitih stopnicah, ki jim sledi sprehod skozi dolg, temen tunel.

Petrovaradinska trdnjava je tudi prizorišče enega največjih glasbenih festivalov v regiji – EXIT festivala, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev, da uživajo v glasbi, umetnosti in zabavi.

Petrovaradinski stolp z uro

Petrovaradinski stolp z uro je eden izmed osrednjih elementov Petrovaradinske trdnjave. Ta baročni stolp je postavljen visoko nad vrati trdnjave in ima nekoliko nenavadno zasnovo ure. Namesto običajnega velikega kazalca za ure, je tukaj postavljen majhen kazalec, medtem ko je veliki kazalec zamenjan z malim.

Ta nenavadna postavitev ure je bila namenjena temu, da so ribiči, ki so bili globoko spodaj na Donavi, lahko od daleč videli čas. Ob stolpu z uro so terase s klopmi, kjer obiskovalci lahko uživajo v čudovitem razgledu na mesto in Donavo. Ker je stolp obrnjen proti zahodu, je to mesto še posebej čarobno ob sončnem zahodu, ko se lahko prepustite čudovitemu pogledu na mesto in reko.

Osrednji element Petrovardinske trdnjave - stolp z uro.
Osrednji element Petrovardinske trdnjave – stolp z uro.

Katakombe Petrovaradinske trdnjave

Pod Petrovaradinsko trdnjavo se raztezajo obsežne katakombe, ki vključujejo več podzemnih hodnikov. Kljub temu pa je le majhen del teh katakomb dostopen javnosti. Ta omrežja pod zemljo so bogata z zgodovino in skrivnostjo ter so ostanki preteklih obdobij, vključno s časom avstro-ogrske vladavine in vojne s Turki.

Katakombe Petrovaradinske trdnjave so privlačne za raziskovalce in tiste, ki jih zanima arheologija ter podzemna zgodovina. Vendar pa ob obisku teh prostorov upoštevajte, da so nekateri deli zaprti za javnost, saj niso varni za obiskovalce.

Most Varadinska Duga

Čudovit most, katerega ime izhaja iz besede mavrica. Most ne predstavlja le arhitekturne lepote, temveč tudi simbolno sporočilo o enotnosti in raznolikosti ter lepoti različnih perspektiv v mestu.

Spomenik žrtvam racije

Nabrežje Donave v Novem Sadu skriva enega najbolj ganljivih spomenikov na tem območju, znan kot Spomenik žrtvam racije. Ta spomenik, pogosto imenovan tudi “Družina”, je ganljiv spomin na grozljivo dejanje, ki so ga izvedli madžarski nacistični vojaki med drugo svetovno vojno.

V tem tragičnem dogodku so bile judovske, srbske in romske družine prisiljene, da stopijo na zamrznjeno reko Donavo. Madžarski vojaki so nato streljali v led, ki se je zlomil, in na tisoče ljudi je izgubilo življenje. Ta spomenik je postavljen v čast žrtvam tega groznega dogodka in služi kot spomin na tragične dogodke med drugo svetovno vojno. Spomenik je pomemben del zgodovine Novega Sada in spominja na nujnost spoštovanja človeškega življenja in človečnosti.

Dunavski park

Dunavski park je ena izmed največjih in najbolj priljubljenih zelenih površin v Novem Sadu ter predstavlja preplet javnega parka in arboretuma. Ta čudovit park se ponaša z več kot 250 različnimi vrstami dreves, cvetja in rastlin. Gre za najstarejši park v mestu, oblikovan tako, da ohranja spomin na močvirja, na katerih je bilo mesto Novi Sad nekoč zgrajeno. Park ima tudi ribnik, ki odraža nekdanja jezerca na tem območju. Jeseni so barve v parku čudovite.

Škofovska palača (Vladičin dom)

Škofovska palača v Novem Sadu ni le običajna palača – to je glavna rezidenca škofa bačke eparhije. Ker še vedno služi kot zasebna rezidenca, obiskovalci niso dovoljeni v notranjost. Vendar pa lahko občudujete izjemno fasado te trinadstropne hiše, ki je prekrita s subtilnimi ploščicami v barvi terakote, ki sijejo v sončni svetlobi.

Oblikovanje palače je delo arhitektov Vladimirja Nikolića in Julija Anike, in sledi srbsko-bizantinskemu slogu. Pred palačo je kip srbskega pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, ki je bil rojen v Novem Sadu.

Glavna rezidenca škofa bačke eparhije - Škofovska palača.
Glavna rezidenca škofa bačke eparhije – Škofovska palača.

Ulica Zmaj Jovina

Čudovita in živahna ulica, prekrita z mizami in senčniki, ki pripadajo številnim kavarnam in bistrojem na prostem, kar ustvarja prijetno atmosfero za obiskovalce. Ulica ima začetek na Trgu Svobode in se razteza vse do Škofovske palače.

Ulica Dunavska

Ulica Dunavska, ki se nadaljuje iz Zmaj Jovine ulice, je obdana z mogočnimi dvorci in meščanskimi hišami, ki pričarajo pristen čar starega mesta.

Prebivalci Novega Sada so to ulico obiskovali že od samega nastanka mesta. Večina stavb, ki jo obdaja, je bila zgrajena v sredini 19. stoletja, potem ko je Novi Sad utrpel škodo med revolucijo leta 1848, ki je bila usmerjena proti Avstro-Ogrski. Tukaj se nahaja več zgradb, pobarvanih v pastelne odtenke, in v njih lahko najdete različne restavracije, gostilne, knjigarne, butike in kavarne. Na stojnicah ob poti pa si lahko privoščite tudi pokovko in sladoled.

Caffe Bar Trčika

Caffe Bar Trčika je še en čudovit primer starega šarma v Novem Sadu, ki ohranja spomin na mestni tramvaj, ki je začel obratovati leta 1911 in prenehal delovati leta 1958. Ta kavarna se nahaja v svetlo modrem vagonu ene prvih lokomotiv, ki so nekoč vozile po ulicah Novega Sada. Gre za eno najbolj edinstvenih kavarn v mestu. Gostje imajo možnost izbire med sedenjem na modrih plišastih stolih v spodnjem delu tramvaja ali pa lahko zasedejo zgornji del, ki je zasnovan kot jedilni vagon, z usnjenimi separeji in dolgim šankom z obloženim s stoli. Ponoči se kavarna preoblikuje v prizorišče za zabave z DJ-em.

Bar Trčika - kavarna, ki se nahaja kar v mestnem tramvaju.
Bar Trčika – kavarna, ki se nahaja kar v mestnem tramvaju.

Trg Svobode

Trg Svobode je pomembno središče mesta, ki ima bogato zgodovino in številne znamenitosti. Ta trg je znan tudi kot Trg Svetozarja Miletića in se nahaja v središču mesta. Na njem boste opazili več pomembnih zgradb in spomenikov, ki odražajo kulturno in zgodovinsko pomembnost mesta.

Eden izmed najopaznejših elementov trga je spomenik Svetozaru Miletiću, ki je bil nekdanji župan Novega Sada. Ta bronast kip iz 19. stoletja predstavlja Miletića, ki je bil znan po svojem odporu proti Avstro-Ogrski v tistem času. Med okupacijo mesta so ga morali skriti, in šele po osvoboditvi leta 1944 so ga ponovno postavili na trg.

Na trgu boste opazili tudi neorenesančno Mestno hišo, zgrajeno leta 1895. Ta impresivna stavba z izrazitim stolpom z uro je najbolj prepoznavna zgradba v Novem Sadu in jo je mogoče videti s skoraj vseh koncev mesta. Poleg tega so na trgu še druge pomembne zgradbe, kot je Rimskokatoliška cerkev Marijinega imena, ki je znana tudi kot “Katedrala”, srbsko narodno gledališče, Tunurdžićeva palača in hotel Vojvodina, ki se ponaša z bogato zgodovino in je bil odprt leta 1854.

Trg svobode
Trg Svobode v Novem Sadu.

Najlepši H&M na svetu

Blizu Trga Svobode se nahaja tudi eden najlepših H&M trgovin na svetu. Ta trgovina je posebna, saj se nahaja v zgodovinski stavbi, ki je del velikega stanovanjskega kompleksa z začetka 20. stoletja. Stavba ima bogato zgodovino in ohranja številne izvirne arhitekturne elemente, vključno z dediščino talne ploščice, popolnoma obnovljeno stropno fresko na stopnišču ter izrezljane ograje in rešetke iz kovanega železa. To ustvarja edinstveno vzdušje, ki naredi nakupovanje v tej trgovini še posebej posebno izkušnjo.

Najlepši H&M na svetu, ki se nahaja na Trgu Svobode.
Najlepši H&M na svetu, ki se nahaja na Trgu Svobode.

Ulica Laze Telečkog

Živahna ulica v središču Novega Sada, ki je znana po svoji bogati ponudbi barov in lokalov. To je priljubljena destinacija za obiskovalce in domačine, ki iščejo zabavo in druženje. Na njej boste našli različne vrste barov, ki ponujajo raznoliko ponudbo pijač, glasbe in zabave.

Ulična umetnost

Novi Sad ima raznoliko in zanimivo ulično umetniško sceno. Lahko najdete velike freske in manjša umetniška dela po mestu. Veliko teh umetniških del ima družbeno in politično sporočilo ter obravnava številna pomembna vprašanja, kot so okoljevarstvo, socialna pravičnost in kulturna identiteta. Mestna ulična umetnost ni le dekoracija, ampak tudi platforma za izražanje umetnikov in sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Raznolika in zanimiva ulična umetnost Novega Sada.
Raznolika in zanimiva ulična umetnost Novega Sada.

Restavracije

Predlagam, da v teh dveh dneh, ko boste raziskovali Novi Sad obiščete sledeči restavraciji.

Restavracija Leopold

Restavracija Leopold je med obiskovalci priljubljena restavracija, ki ponuja odlično izbiro lokalnega piva, koktajlov, kave in lahkih obrokov. Nahaja se v slikovitem kompleksu Petrovaradinske trdnjave in je zlasti v urah pred sončnim zahodom priljubljeno zbirališče domačinov. 

Restavracija Petrus

Njihov meni vključuje jedi, kot so burgerji, zrezki, pice, sladice in drugo.  Med pijačami še posebej izstopajo koktajli, ki so resnično izjemni. Restavracija Petrus je odlična izbira za večerjo v Novem Sadu, če si želite privoščiti okusne jedi in kulinarično razvajanje.

Če želite, da vam organiziram čudovito potovanje v Novi Sad ali v kateri drugi kraj v Evropi, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!