Italija,  Mesta & vasi

Osem čudovitih Italijanskih mestec

Vsi, ki smo bili kdaj v katerem izmed mest naše zahodne sosede vemo, da se tam nahajajo čudovita mesta, od Firenc, do Rima, Benetk in Milana, in še bi lahko naštevali. Poleg teh znanih velikih italijanskih mest, pa ima Italija tudi veliko izbiro majhnih slikovitih mestec, ki so zares vredni ogleda. Sprehodite se po njihovih ozkih srednjeveških ulicah ali popijte Aperol Spritz v tišini ob opazovanju mirnega morja. Predstavljam vam 8 majhnih italijanskih mestec, v katerih boste lahko uživali ob neverjetni zgodovini, kulinaričnih dobrotah in čudovitih razgledih na podeželje.
Upam, da vam bodo všeč, kot so bila meni!

1. Portofino

Pristaniško mesto Portofino v Italiji.
Pristaniško mesto Portofino v Italiji.

O mestecu

Število prebivalcev: 521 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Genoa

Obalno mesto Portofino je eno najlepših evropskih pristanišč, v katero je mogoče zapluti. Je ribiško naselje in počitniško letovišče, ki se nahaja v bližini Genove. To malo mestece je bilo prvič omenjeno že leta 986, danes pa je poznano predvsem po poslikanih hišah, ki obdajajo obalo.

2. Bosa

Pisano mesto Bosa na Sardiniji.
Pisano mesto Bosa na Sardiniji.

O mestecu

Število prebivalcev: 8.126 (leta 2023)

Mestece Bosa, ki se nahaja na otoku Sardinija, je eno najbolj pisanih mest v Italiji. Hiše so namreč pobarvane v mavrico pastelnih barv. V bližini mesta se nahaja plaža Bosa marina, ki je ena izmed najbolj priljubljenih plaž na Sardiniji.

3. Alberobello

Pod Unescom zaščiteno mesto Alberobello.
Pod Unescom zaščiteno mesto Alberobello.

O mestecu

Število prebivalcev: 10.930 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Bari

To južnoitalijansko mesto, ki ga je v 16. stoletju ustanovilo 40 družin, postaja vedno bolj priljubljena destinacija. Ljudje ga obiskujejo predvsem zaradi slikovitih kamnitih belih hišk, ki imajo koničaste sive strehe. Hiške so tako edinstvene, da so bile dodane med UNESCOVO svetovno dediščino. V hiškah se nahajajo muzeji, trgovine, zasebni domovi ali pa apartmaji.

4. Cortona

Toskansko mesto Cortona.
Toskansko mesto Cortona.

O mestecu

Število prebivalcev: 22.594 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Arezzo

Cortona je čudovito mestece na jugu Toskane, ki je zaradi svojih lepih uličic ter osupljivih cerkva in muzejev resnično vredna ogleda. Mestece se nahaja na vrhu hriba, obdajajo pa ga kamnite stene iz rimskega in etruščanskega časa. Cortona je bila tudi navdih za knjigo in film Pod toskanskim soncem.

5. Burano

Otok Burano v Benetkah.
Otok Burano v Benetkah.

O mestecu

Število prebivalcev: 2.736 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Benetke

Burano je otok, ki se nahaja v bližini Benetk, zato ga lahko iz Slovenije obiščete tudi kot enodnevni ali kot vikend izlet. Tako kot Benetke, se tudi Burano nahaja na vodi. Mestece bi naj v šestem stoletju ustanovili in naselili Rimljani. V 16. stoletju je Ciper na otoku uvedel trgovino s čipkami in mesto je še danes najbolj poznano po svojih čipkah. Na otoku se nahajajo barvne slikovite hiške.

6. Vernazza

Vernazza, eno izmed mestec Cinque Terre.
Vernazza, eno izmed mestec Cinque Terre.

O mestecu

Število prebivalcev: 1.006 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Genova

Še eno mestece, ki ga lahko iz Slovenije obiščete za vikend izlet. Vernazza spada med mesteca Cinque Terre in leži na severozahodu Italije, v regiji Ligurija. Vasico sestavljajo barvite ribiške hiške in ozke uličice ter jo obkrožajo strma polja oljk, grozdja in limone. Zaradi vzdrževanega kmetijska, veličastne pokrajine in edinstvene zgodovine je Vernazza, skupaj s vsemi mesteci Cinque Terre, uvrščena na seznam unescove svetovne dediščine.

Obiščite še druga mesteca Cinque Terre – Monterosso al Mare, Corniglio, Manarolo in Riomaggiore, ki so prav tako čudovita.

7. Positano

Vasica v hribih nad Amalfijo, Positano.
Vasica v hribih nad Amalfijo, Positano.

O mestecu

Število prebivalcev: 3.862 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Amalfi

Positano je majhna vasica v hribih nad Amalfijo, ki se je iz revne ribiške vasice razvila v turistično destinacijo. Kljub temu, da ima Positano manj kot 4000 prebivalcev, med sezono mestece živi, saj ga turisti vedno pogosteje obiščejo. V vasici poteka mednarodni festival risank.

8. Civita di Bagnoregio

Etruščansko mesto Civita di Bagnoregio.
Etruščansko mesto Civita di Bagnoregio.

O mestecu

Število prebivalcev: 11 (leta 2023)

Večje mesto v bližini: Bagnoregio

To očarljivo mesto izdihuje vzdušje srednjega veka, od tlakovanih ulic do stoletja starih obokov, pokritih z bršljanom. Mestece so pred 2.500 leti ustanovili Etruščani in je danes dostopno le po brvi. Erozija je namreč povzročila, da so se deli mesta prelevili nad pečino in odtrgali dostop do zemlje. V mestecu se julija in septembra odvijajo oslovske dirke.

To je samo delček majhnih skritih mest, ki jih lahko obiščete v Italiji. Če vam je bilo katero izmed mestec tako všeč, da bi želeli v njega odpotovati, vam lahko pomagam izdelati plan oz. organiziram celotno potovanje (kliknite spodnji gumb).

Želim personaliziran plan!

Preberite tudi blog Najboljše stvari za početi v Limone sul Garda.