Mesta & vasi,  Nizozemska

Top 10 stvari, ki jih moraš početi v Amsterdamu

Amsterdam je moje najljubše mesto, ki združuje čar majhnega mesta z vsemi prednostmi velikega mesta. Je glavno mesto Kraljevine Nizozemske in se razteza na približno 166 kvadratnih kilometrih. Ime “Amsterdam” izvira iz besede “Amstelredamme”, kar pomeni “jez nad reko Amstel”. V 17. stoletju je Amsterdam prevladoval kot trgovec z diamanti in financami, kar je prispevalo k njegovi prevladi v gospodarstvu. Prav tako se lahko mesto pohvali z najstarejšo borzo na svetu.

Amsterdam je tudi dom več narodnosti kot katerokoli drugo mesto na svetu, kar mu daje izjemno raznolikost in kulturno bogastvo. Prebivalci Amsterdama so znani po svoji ljubezni do kave, saj so drugi največji porabniki kave na svetu, pri čemer povprečen prebivalec popije 3,2 skodelice kave na dan.

Nizozemci slovijo po svoji odprtosti. Amsterdam je bil eno prvih mest, kjer so legalizirali prodajo marihuane v kavarnah, kar je postalo del prepoznavne kulture. Prav tako je v mestu  Rdeča četrt, kjer je prostitucija zakonita dejavnost, kar je še ena edinstvena značilnost tega mesta.

Vse te značilnosti naredijo Amsterdam edinstveno in privlačno destinacijo za obiskovalce, ki želijo doživeti mešanico zgodovine, kulture, odprtosti in svobodnega duha, ki prevladuje v tem živahnem mestu. 

Predstavljam vam 10 stvari, ki jih morate početi, če obiščete Amsterdam.

1. Sprehod in/ali križarjenje po kanalih

Rečni kanal Amsteradama.
Rečni kanal Amsteradama.

Amsterdam je zaradi razvejane mreže kanalov, ki prečkajo mesto, znan tudi kot “Severne Benetke”. Lahko se podate na sprehod ali križarjenje po kanalih, kar je eno najbolj priljubljenih doživetij v mestu. Kanali so del Unescove svetovne dediščine in ponujajo čudovite poglede na slikovite stavbe, ozke mostove in zgodovinsko ozadje mesta.

2. Obisk Rijksmuseuma

Dom umetnosti in zgodovine - Rijksmuseum.
Dom umetnosti in zgodovine – Rijksmuseum.

Rijksmuseum je ena izmed najbolj izjemnih kulturnih ustanov v Amsterdamu in nudi pravo doživetje umetnosti in zgodovine. Zgrajen je v prepoznavnem neoklasicističnem slogu in se nahaja ob znani aveniji Museumplein. Glavna atrakcija muzeja je nedvomno njegova impresivna zbirka umetniških del, ki sega skozi različna obdobja nizozemske zgodovine.

Med ogledom muzeja lahko občudujete dela priznanih mojstrov, kot so Rembrandt, Vermeer in Van Gogh.

Vermeerjeve slike Dekle z bisernim uhanom v Rijksmuseumu ni mogoče najti, saj se nahaja v mestu Haag.

3. Ogled hiše Ane Frank

Muzej Hiša Ane Frank je ganljiva zgodovinska ustanova, ki pripoveduje zgodbo o Ane Frank, deklici, ki se je med drugo svetovno vojno skrivala pred nacističnim preganjanjem. Obiskovalci lahko vstopijo v sobe, kjer je Ana živela v skrivališču, ter se seznanijo z njeno zgodbo skozi dnevnike, fotografije in osebne predmete.

Muzej razkriva tudi življenje drugih ljudi, ki so skupaj s Ano živeli v skrivališču, kot tudi osebne zgodbe o pomoči, ki so jo prejeli od pogumnih ljudi zunaj skrivališča. Občutite, kako so se ljudje borili za svoje preživetje in sodelovali v tem temnem obdobju zgodovine.

4. Izposoja kolesa

V Amsterdamu je več koles kot ljudi; več kot 800.000! Še bolj šokantno je, da iz kanalov letno ulovijo med 12.000 in 15.000 koles!

Izposoja koles v Amsterdamu je eno izmed najbolj priljubljenih načinov raziskovanja mesta. Ko se znajdete v tej živahni nizozemski prestolnici, boste opazili, da so kolesa povsod – na cestah, mostovih in ob kanalih.Kolesarjenje po mestnih ulicah vam omogoča, da se pridružite mestnim prebivalcem in doživite pristno amsterdamsko izkušnjo.

5. Sprehod po trgu Dam

Trg Dam je eno najbolj živahnih in znamenitih mestnih središč v Amsterdamu. Nahaja se v samem srcu mesta in predstavlja pomembno zbirališče tako domačinov kot turistov..

Na trgu se nahaja veliko znanih zgradb, kot so:

  • Kraljeva palača, ki je nekdanja mestna hiša in zdaj uradna rezidenca nizozemske kraljeve družine,
  • Nieuwe Kerk, stolnica, ki je ena najpomembnejših verskih zgradb v Amsterdamu,
  • Spomenik nacionalnega osvoboditvenega boja…

Trg Dam je tudi odlično izhodišče za odkrivanje ostalih znamenitosti Amsterdama. Le kratek sprehod stran je znana nakupovalna ulica Kalverstraat, ki ponuja bogato izbiro trgovin in butikov. Prav tako je v neposredni bližini trga tudi tržnica Bloemenmarkt, ena najstarejših cvetličnih tržnic na svetu.

6. Piknik v Vondelparku

Vondelpark je zeleni raj v središču Amsterdama, ki ponuja umik od mestnega vrveža in predstavlja priljubljeno rekreacijsko območje tako za domačine kot obiskovalce. 

Park se razprostira na območju več kot 47 hektarjev in je obdan z gostim rastjem dreves, čudovitimi travniki, cvetličnimi gredicami in slikovitimi jezeri.

TIP: Poleg Vondelparka, Amsterdam ponuja še več drugih čudovitih parkov, kjer lahko obiskovalci uživajo v naravi in sprostitvi. Nekateri izmed njih so: Sarphatipark, Westerpark, Oosterpark, Beatrixpark, Amstelpark…

7. Večerni sprehod skozi Rdečo četrt

Ena najbolj ikoničnih četrti sveta - Rdeča četrt.
Ena najbolj ikoničnih četrti sveta – Rdeča četrt.

Rdeča četrt v Amsterdamu, znana tudi kot Red Light District, je eno najbolj ikoničnih in kontroverznih območij mesta.To območje je znano po svoji posebni in odprti kulturi, ki privablja obiskovalce iz celega sveta.

Ko vstopite v Rdečo četrt, se takoj prepustite edinstveni atmosferi. Ozke uličice so obložene z značilnimi izložbami, kjer prostitutke predstavljajo sebe svojim potencialnim strankam. Rdeče luči, ki svetijo iz izložb, ustvarjajo posebno vzdušje, ki je značilno za to območje.

8. Raziskovanje četrti Jordaan

Četrt Jordaan je znana po svojem slikovitem vzdušju, ozkih ulicah, kanalih in številnih galerijah ter trgovinah. Sprehajanje po Jordaanu vam omogoča, da se potopite v avtentično amsterdamsko življenje. Občutite utrip četrti, obiščite lokalne kavarne, galerije in trgovine ter se prepustite čarom tega edinstvenega dela mesta.

9. Pokušanje stroopwafla

Tradicionalna nizozemska sladica Stroopwafel.
Tradicionalna nizozemska sladica Stroopwafel.

Stroopwafel je tradicionalna nizozemska sladica. Gre za sladico, sestavljeno iz dveh rahlo maslenih in nežnih oblatov ter karamelno-sirupastega nadeva. Ta nadev, imenovan “stroop” (kar v prevodu pomeni sirup), je izdelan iz mešanice sladkorja, masla in cimeta.

10. Obisk muzeja Heineken

Muzej Heineken je prava destinacija za ljubitelje piva. Lahko spoznate zgodovino pivovarstva, se naučite procesa izdelave piva in okusite različne vrste Heinekena. Muzej ponuja tudi interaktivne aktivnosti, kot so nalivanje piva in simulacije pivovarstva. Obiskovalci lahko uživajo v vzdušju in okusu tega priljubljenega nizozemskega piva.

Če želite, da poiščem znamenitosti, ki bi ustrezali vašim željam ali pa vam organiziram celotno potovanje v Amsterdam ali katero drugo mesto, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!