Francija,  Mesta & vasi

Devet krajev, ki jih morate obiskati na jugu Francije

Jug Francije, znan tudi kot Côte d’Azur ali Azurna obala, je ena najbolj prestižnih in priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Ta čarobna regija ob Sredozemskem morju slovi po svoji razkošni obali, bujnem zelenju, tropskem podnebju in glamurju. S svojimi sončnimi plažami, slikovitimi vasmi, bogato kulinariko in številnimi zgodovinskimi znamenitostmi je jug Francije popoln kraj za počitnice. Tu lahko uživate v razkošnih letoviščih, se potopite v svet parfumov v Grasse, raziskujete starodavne trdnjave, raziskujete čudovite vinske dežele in se preprosto prepustite čaru sredozemskega življenja. To je destinacija, ki navduši tako izkušene popotnike kot tudi tiste, ki potujejo prvič v Francijo.

Predstavljam vam devet najboljših krajev na jugu Francije, ki jih morate obiskati.

1. Avignon

Avignon je čarobno srednjeveško mesto, katerega staro mestno jedro je uvrščeno na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Tukaj si lahko ogledate Palais des Papes, ki je največja gotska trdnjava na svetu in oživlja klasični čar francoskih pravljic.

Srednjeveško mesto Avignon.
Srednjeveško mesto Avignon.

Ob obisku Avignona priporočam, da si ogledate tudi akvadukt Pont Du Gard, ki je oddaljen približno 30 minut vožnje od mesta. Zgrajen v 1. stoletju n. št., je Pont de Gard ena najbolje ohranjenih rimskih konstrukcij na svetu in tudi UNESCO-va svetovna dediščina.

2. Carcassonne

Carcassonne je srednjeveško mesto v obzidju, v katerem lahko občudujete kamnite stene in stolpe, ki so preživeli skozi čas. Čeprav je to precej turistično oblegana destinacija,je mesto vseeno vredno obiskati.

Srednjeveško mesto v obzidju Carcassonne.
Srednjeveško mesto v obzidju Carcassonne.

3. Nica

Nica je očarljivo mesto, ki se nahaja na čudoviti Francoski rivieri. Mesto se ponaša s sončnim vremenom, čudovito obalo ter raznoliko ponudbo edinstvenih restavracij in živahnih barov.

Nica, mesto na Francoski rivieri.
Nica, mesto na Francoski rivieri.

Če raziskujete to regijo, priporočam izlet v Grasse, ki je le uro vožnje od središča Nice. Grasse je znan kot svetovna prestolnica parfumov, in tu lahko celo ustvarite svoj lasten unikaten vonj v eni od mestnih parfumerij. Od tod izvira tudi eden izmed najslavnejših parfumov na svetu – Chanel No. 5.

4. St. Tropez

Lepo in razkošno mesto z neverjetno obalo, okusno kulinariko in nekaterimi neverjetnimi vini. Tu lahko poskusite tudi lokalno sladico, imenovano Tarte tropézienne. Gre za sladko pecivo, ki ga je poimenovala igralka Brigitte Bardot med snemanjem filma In Bog je ustvaril žensko, ki je potekal v St. Tropezu.

Razkošno obalno mesto St. Tropez.
Razkošno obalno mesto St. Tropez.

5. Menton

Menton je veličastno mesto s prelepimi vilami in bujnimi vrtovi. Od 13. stoletja do francoske revolucije je mestu vladala družina Grimaldi iz Monaca.

Če imate možnost, si privoščite večerjo v restavraciji Mirazur, ki je znana ne le po svoji sveži in umetniški kulinariki, ampak tudi po tem, da je skoraj nemogoče dobiti rezervacijo, saj je zasedena več mesecev vnaprej.

6. Kan

Znan po Canneskem filmskem festivalu, ki v mestu poteka že od leta 1946. Mesto je znano tudi kot glamurozno mesto, ki privablja bogate in slavne. Poskrbite, da si boste vzeli čas za sprehod po Promenade de la Croisette, bulevarju ob Sredozemskem morju.

Glamurozno mesto bogatih, Kan.
Glamurozno mesto bogatih, Kan.

7. Biarritz

Biarritz je mesto, ki je najbolj poznano po svoji surf kulturi. V tem mestu se je prvič v Evropi tudi pojavilo surfanje, in sicer leta 1957, ko je ameriški filmski režiser Peter Viertel povabil prijatelja iz Kalifornije na obisk in ta se je odločil surfat. Biarritz ponuja tudi čudovite plaže in zanimive muzeje.

8. Soteska Verdon

To je eden najlepših krajev na jugu Francije ter najgloblja soteska v državi. Soteska Verdon neverjeten kraj za preživljanje časa na prostem, kjer imate priložnost za pohodništvo, fotografiranje, kajakanje in celo plezanje po skalah.

Najgloblja soteska v državi - Verdon.
Najgloblja soteska v državi – Verdon.

9. Marseille

Najstarejše mesto Francije, Marseille, je znano po svoji čudoviti arhitekturi, ki se čudovito ujema z živo modrimi vodami Sredozemskega morja. Marseille je čudovita destinacija, bogata s kulturo in zgodovino.

Najstarejše mesto Francije, Marseille.
Najstarejše mesto Francije, Marseille.

Ne pozabite poskusiti bouillabaisse, ribje juhe, ki izvira iz Marseilla. Najdete jo po vsem mestu – vsaka restavracija ima svoj edinstveni pristop k tej klasični jedi.

Seveda obstaja na jugu Francije še veliko drugih mest, ki so vredna obiska.

Če želite, da vam organiziram čudovito potovanje na jug Francije ali v kateri drugi kraj v Evropi, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!