Muzeji & galerije,  Velika Britanija

Dvanajst brezplačnih muzejev v Londonu

London je nedvomno najbolj raznoliko in kulturno bogato mesto na svetu. V njem najdete razne vrhunske razstave, umetniške galerije in zgodovinske hiše. Poleg tega, da je London znan po svoji raznolikosti, pa je znan tudi po tem kako drag je. A, ne skrbite, v Londonu je tudi ogromno število muzejev, ki jih lahko obiščete popolnoma brezplačno. V tej objavi z vami delim 12 muzejev, ki jih lahko obiščete brez, da bi zanje morali seči v denarnico.

1. Britanski muzej

British museum
British museum

Britanski muzej oziroma British Museum je nedvomno najslavnejši londonski muzej. Muzej je bil ustanovljen leta 1753, v njem pa je hranjenih več kot osem milijonov predmetov, ki dokumentirajo dva milijona let človeške zgodovine, umetnosti in kulture. Je eden največjih muzejev na svetu ter tudi prvi javni nacionalni muzej na svetu. Še ena zanimivost o muzeju, je ta, da je v njem bil posnet film Noč v muzeju 3.

Priporočam, da si termin za ogled muzeja rezervirate v naprej, na tej povezavi, saj je muzej zelo obiskan, vanj pa spustijo le določeno število ljudi.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.00 (zadnji vstop ob 16.00); ob petkih 10.00 – 20.30 (zadnji vstop ob 19.30). Muzej je zaprt od 24. do 26. decembra.

Naslov: Great Russell St, London WC1B 3DG

Priporočena dolžina obiska: 3 do 4 ure

Spletna stran: https://www.britishmuseum.org/

2. Muzej Victoria and Albert

Muzej, ki je ime dobil po kraljici Victorii ter princu Albertu, je največji svetovni muzej uporabne, dekorativne in oblikovalske umetnosti. Ustanovljen je bil leta 1852, v njem pa je hranjenih več kot 2,3 milijona predmetov, ki so ločeni v razne zbirke – dekorativna umetnost, moda, kiparstvo, slikarstvo, nakit, fotografije in še veliko več. Še posebej priporočam, da si ogledate Rafaelove slike, skulpture Augusta Rodina ter bleščečo safirno in diamantno krono kraljice Viktorije.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.45; ob petkih 10.00 – 22.00

Naslov: Cromwell Rd, Knightsbridge, London SW7 2RL

Priporočena dolžina obiska: 2 uri

Spletna stran: https://www.vam.ac.uk/

Victoria & Albert Museum se nahaja na enaki ulici kot The Natural History Museum ter Science Musum, tako, da lahko vse 3 obiščete na enak dan.

3. Muzej znanosti

Muzej znanosti oziroma Science Museum je moj najljubši muzej v Londonu. Je najbolj obiskan muzej znanosti in tehnologije v Evropi in hrani nekatere svetovno znane predmete, kot so poveljniška kapsula Apollo 10, vesoljska obleka Helen Sharman iz leta 1991 in računalnik Pilot ACE iz leta 1950. Muzej je zelo zanimiv tako za odrasle, kot tudi za otroke, v njem pa lahko najdete številne interaktivne prikaze ter dragocene predmete raznoraznih znanstvenih dosežkov. S svojimi izjemnimi zbirkami navdušuje obiskovalce že od leta 1857. Kljub temu, da je muzej zastonj, zanj potrebujete vstopnico.

Priporočam, da si termin  rezervirate kar preko interneta, na njihovi spletni strani ter se tako izognete morebitnim vrstam pred vhodom v muzej.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 18.00 (zadnji vstop ob 17.15)

Naslov: Exhibition Rd, South Kensington, London SW7 2DD

Priporočena dolžina obiska: 2 do 3 ure

Spletna stran: https://www.sciencemuseum.org.uk/

4. Prirodoslovni muzej

Natural History Museum London
Natural History Museum London

Prirodoslovni muzej (Natural Histroy Museum) je z več kot petimi milijoni obiskovalcev na leto eden najbolj obiskanih brezplačnih muzejev v Evropi. V zbirki muzeja so med drugim ogromno okostje modrega kita »Hope«, fosili in meteoriti iz vesolja. Spoznajte zgodovino planeta Zemlje, se sprehodite po sledeh dinozavrov ali se s tekočimi stopnicami povzpnite v sončni sistem in raziskujte vesolje – vse to vam ponuja ta zanimiv muzej. Tudi tukaj priporočam, da termin obiska rezervirate v naprej. To lahko storite tukaj.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.50 (zadnji vstop ob 17.30). Muzej je zaprt od 24. do 26. decembra.

Naslov: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD

Priporočena dolžina obiska: 3 do 4 ure

Spletna stran: https://www.nhm.ac.uk/

5. Tate modern

Oglejte si britansko nacionalno galerijo moderne in sodobne umetnosti Tate Modern, ki se nahaja v nekdanji elektrarni Bankside. V njej so predstavljeni kubizem, futurizem, nadrealizem ter povojno evropsko in ameriško slikarstvo in kiparstvo. Galerija obsega neverjetno zbirko del umetnikov, kot so Salvador Dalí, Auguste Rodin, Pablo Picasso in Andy Warhol. V 10. nadstropju stavbe lahko obiščete  tudi brezplačno razgledno ploščad, od koder je čudovit razgled na mesto.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 18.00

Naslov: Bankside, London SE1 9TG

Priporočena dolžina obiska: 1 do 2 uri

Spletna stran: https://www.tate.org.uk/visit/tate-modern

6. Muzej oblikovanja

Muzej oblikovanja (Design Museum), ki ga je leta 1989 ustanovil sir Terence Conran, gosti vrhunske sodobne razstave, od mode in grafike do arhitekture ter industrijskega oblikovanja. Poleg fascinantnih prikazov preteklega, sedanjega in prihodnjega oblikovanja, ki jih ponujajo pop-upi in začasne razstave, v muzeju potekajo tudi številni učni programi in dejavnosti, namenjeni otrokom (starim od 5 do 11 let), ter priložnosti za mlade (stare od 14 do 16 let), kot so specializirani tečaji, delavnice in pogovori z vodilnimi strokovnjaki iz panoge. Muzej je prejel številna priznanja, med drugim nagrado Evropski muzej leta 2018. Vstop je brezplačen le za stalno zbirko razstav, za začasne razstave pa je običajno potrebno kupiti vstopnico.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00-18.00; ob sobotah 10.00-21.00

Naslov: 224-238 Kensington High St, London, W8 6AG

Priporočena dolžina obiska: 1 ura

Spletna stran: https://designmuseum.org/

7. Narodna galerija

The National Gallery London
The National Gallery London

Še ena priljubljena izbira za ljubitelje umetnosti je Narodna galerija (The National Gallery), ki hrani več kot 2300 slik od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Od Leonarda da Vincija do Vincenta van Gogha – za vsakogar se najde nekaj. Nekatera mojstrska dela, ki jih boste videli v Narodni galeriji, so »Portret Arnolfinija« Jana van Eycka, Van Goghove »Sončnice« in »Jezernik z vodnimi lilijami« Clauda Moneta. Je četrti najbolj obiskan muzej na svetu in si ga lahko ogledate popolnoma brezplačno!

Priporočam, da si termin obiska muzeja rezervirate v naprej, preko spleta, saj se termini hitro polnijo.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 18.00; ob petkih 10.00 – 21.00. Muzej je zaprt od 24. do 26. decembra in 1. januarja.

Naslov: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Priporočena dolžina obiska: 2 do 3 ure

Spletna stran: https://www.nationalgallery.org.uk/

8. Imperialni vojni muzej

Imperial War Museum London
Imperial War Museum London

Imperialni vojni muzej (Imperial War Museum) v Londonu je bil ustanovljen v nekdanji bolnišnici, z namenom da bi dokumentiral izjemne izkušnje ljudi, ki so bili udeleženi v prvi in drugi svetovni vojni. Med brskanjem po nagrajenih galerijah muzeja boste naleteli na arhive osebnih in uradnih dokumentov, fotografije, pisma, obsežno knjižnico, veliko umetniško zbirko ter raznorazna vojaška vozila in letala. Največje zanimivosti muzeja predstavljajo: dva ogromna mornariška topa (izdelana za dve različni britanski mornariški ladji med prvo svetovno vojno), divji ruski tank T34 in Spitfire – eno najslavnejših bojnih letal druge svetovne vojne.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 18.00

Naslov: Lambeth Road, London SE1 6HZ

Priporočena dolžina obiska: 3 ure

Spletna stran: https://www.iwm.org.uk/visits/iwm-london

9. Narodni pomorski muzej

Velika Britanija se ponaša z dolgo in bogato pomorsko zgodovino, v tem muzeju v središču Greenwicha pa so shranjeni nekateri najpomembnejši in najbolj zaželeni predmeti, ki oživljajo to zgodovino. V muzeju je prikazana britanska pomorska zgodovina, ki obsega vse pomorske bitke, z več kot dvema milijonoma predmetov. Ogledate si lahko stare zemljevide, ladijske modele, rokopise, znanstvene in navigacijske instrumente ter številne druge zaklade pomorske umetnosti.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.00

Naslov: Romney Rd, London SE10 9NF

Priporočena dolžina obiska: 1 ura

Spletna stran: https://www.rmg.co.uk/national-maritime-museum

10. Muzej Horniman

Hornimanov muzej, ki ga je leta 1901 ustanovil Frederick John Horniman, trgovec s čajem, ki je želel imeti prostor za razstavo svoje zasebne zbirke naravoslovnih predmetov, je sanjski muzej ljubiteljev narave. V tem malo manj znanem muzeju, je hranjenih več kot 350.000 predmetov s področja naravne zgodovine, kulturnih artefaktov in glasbenih instrumentov, znan pa je predvsem po številnih taksidermiranih živalskih vrstah. Muzej je malenkost oddaljen od centra, saj se nahaja v Forest Hillu, ki leži na jugovzhodu Londona.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.30

Naslov: 100 London Rd, London SE23 3PQ

Priporočena dolžina obiska: 1 ura

Spletna stran: https://www.horniman.ac.uk/

11. Muzej Kraljevih letalskih sil

Muzej Kraljevih letalskih sil (Royal Airforce Museum) se nahaja na nekdanjem letališču Hendon in obsega pet zgradb in hangarjev, v njem pa je hranjenih 1,3 milijona predmetov, ki dokumentirajo zgodovino letalskih in vesoljskih sil Združenega kraljestva. V muzeju si lahko ogledate več kot 100 različnih letal, med drugim tudi izvirno bojno letalo iz bitke za Veliko Britanijo Avro Lancaster S-Sugar, ki je opravil 137 poletov, in helikopter Westland Sea King. Poleg tega se v njem nahaja še poseben oddelek za otroke z replikami letal in helikopterjev ter odlična kavarna.

Koristne informacije

Delovni čas: vsak dan 10.00 – 17.00

Naslov: Grahame Park Way, London NW9 5LL

Priporočena dolžina obiska: 4 do 5 ur

Spletna stran: https://www.rafmuseum.org.uk/

12. Muzej Sir Johna Soanea

Muzej sira Johna Soanea (Sir John Soane’s Museum) v Holbornu je nenavaden in nadvse ljubek muzej ter je eden od najzanimivejših majhnih londonskih muzejev. Sir John Soane je bil arhitekt, ki je najbolj znan po načrtu Bank of England, ki je vplival na arhitekturne trende po vsem svetu. V muzeju je na ogled njegova eklektična zbirka umetnin, pohištva ter različnih starin in nenavadnih predmetov.

Koristne informacije

Delovni čas: od srede do nedelje 10.00 – 17.00 (zadnji vstop ob 16.30)

Naslov: 13 Lincoln’s Inn Fields, London, WC2A 3BP

Priporočena dolžina obiska: 30 minut

Spletna stran: https://www.soane.org/

To je samo delček izmed številnih muzejev, ki jih lahko najdete v Londonu.

Če želite, da poiščem muzeje, ki bi ustrezali vašim željam ali pa vam organiziram celotno potovanje v London ali katero drugo državo, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!