Češka,  Potovalni nasveti

Najboljši potovalni nasveti za prvi obisk Prage

Ali prvič potujete v Prago? Pripravila sem vodnik, v katerem sem opisala vse, kar morate vedeti, preden obiščete to čudovito mesto Češke republike.

Praga (oz. po češko »Praha«), žarišče kulture, tradicije, arhitekture in šarma starega sveta, je med najbolj obiskanimi mesti v Srednji Evropi. Zaradi svoje osrednje lege, je njen vzdevek »srce Evrope«. Praga ima bogato dediščino, v njej se prepletajo različni arhitekturni slogi – od češkega do baročnega, gotskega in renesančnega. V mestu je veliko muzejev, cerkva, gledališč, galerij in drugih zgodovinsko pomembnih spomenikov.

Spodaj se nahajajo vse informacije in nasveti, da bo vaše potovanje v Prago potekalo nemoteno.

🎅🏻HO-HO-HO-HO-HO🎅🏻 Ali veš, da ima Praga enega najlepših adventnih sejmov? Če bi rad praške adventne sejme doživel kar najbolje, ti ponujam ugoden adventni plan.

Želim ugoden adventni plan za Prago!

1. Valuta na Češkem je Češka krona

Čeprav je Češka članica Evropske unije, tam še vedno uporabljajo svojo prvotno enoto – češko krono (CZK). Kljub temu se da na večini turističnih mest plačevati z evri, vendar je tečaj pogosto neugoden. Predlagam, da plačujete s kreditno kartico, dvignete gotovino ali zamenjate denar.

Češka valuta je sestavljena iz kovancev (1, 2, 5, 10, 20, 50) in bankovcev (100, 200, 500, 1000, 2000, 5000).

1 EUR = cca. 25 CZK

2. Najboljši čas za obisk Prage je spomladi ali zgodaj jeseni

Praga je lepa vso leto, a najlepša je spomladi (od sredine aprila do maja) ter zgodaj jeseni. Topli dnevi in vetrovno vreme spomladi so idealni za ogled znamenitosti, poleg tega je takrat gneča manjša. Zgodnja jesen je prav tako odlična sezona za obisk Prage, saj je pokrajina z veliko rjavega listja in prijetnim ambientom naokoli čudovita, poleg tega je to sezona nabiranja gob za domačine, zato boste lahko videli drugačno plat tega znamenitega mesta.

3. Poiščite prenočišče na območju Prage 1

Praga ponuja ogromno število prenočišč, od hotelov, apartmajev in penzionov, do luksuznih vil. Predlagam vam, da poiščete nastanitev na območju Prage 1, saj se od tam lahko zlahka sprehodite do starega mestnega jedra in drugih znamenitosti. Priporočam, da si prenočišče v Pragi rezervirate dovolj zgodaj, saj je Praga vedno bolj priljubljena turistična destinacija in so zato najboljše nastanitve vedno hitro razprodane.

Če želite, da vam prenočišče poiščem jaz, kliknite tukaj.

4. Javni prevoz v Pragi – podzemna železnica in tramvaj

V Pragi obstajajo tri linije podzemne železnice – A (zelena), B (rumena) in C (rdeča), ki vas pripeljejo skoraj povsod v mestu.

Če se odločite, da boste za premikanje od znamenitosti do znamenitosti po Pragi, raje izbrali javni prevoz, predlagam, da kupite kombinirano vozovnico. Z njo se lahko vozite tako z podzemno železnico, kot tudi s tramvaji in avtobusi.

30-minutna vozovnica stane 24 CZK, 90-minutna pa 32 CZK. Celodnevna vozovnica stane 110 CZK, kar je smiselno le, če nameravate opraviti več kot 4 vožnje.

Pred prvo vožnjo, morate svojo vozovnico OBVEZNO potrditi na avtomatu za potrjevanje vozovnic. Ti avtomati se nahajajo na vseh postajah in so (običajno) rumene ali oranžne barve. Če tega ne storite in vas ujamejo, boste morali plačati visoko kazen.

5. Imejte udobno obutev

Kljub temu, da sem v prejšnji točki omenila, da vas praški javni prevoz pripelje skoraj povsod po mestu, vam svetujem, da se po Pragi odpravite peš. Praške ulice so namreč čudovite in res bi bilo škoda, da se ne bi med njimi sprehodili. Vendar pozor! Praga ima številne tlakovane poti, zato predlagam, da si namesto petk, raje obujte kaj udobnejšega.

6. Ne izpustite križarjenja po reki Vltavi

Reka Vltava se vije skozi Prago in je eden najboljših načinov za spoznavanje mesta z druge perspektive. Ne glede na to, ali gre za romantično križarjenje po reki ob soncu ali večerjo s prijatelji, križarjenje po reki v Pragi vam omogoča, da si različne znamenitosti ogledate v novi luči. Praga je zelo znana po svojih mostovih, ki so iz vode videti še lepši.

7. Bodite pozorni na tradicionale turistične prevare

Čeprav je Praga na splošno varno mesto za turiste, se je v zadnjih letih zaradi vse večjega števila obiskovalcev, povečalo tudi število turističnih prevar.

Najpogostejše turistične prevare so:

  • Prevara »praška šunka«: prodajalci na ulici vam šunko oglašujejo po zelo nizkih cenah, a je v drobnem tisku skrito, da je to cena za 100 g in ne za celo šunko.
  • Žeparji (»pickpockets«), ki prežijo na vas, zato pazite na svoje stvari – predvsem na Praškem gradu in v starem mestnem jedru.
  • Taksisti, ki se nahajajo na ulicah vam zaračunajo zelo visoko ceno. Zato, če je le mogoče, uporabite javni prevoz, ali pa na telefon naložite aplikacijo Liftago, preko katere lahko naročite taksi. Aplikacija Liftago je češka različica aplikacije Uber (Uber = aplikacija, ki jo za iskanje taksijev uporablja večina evropskih držav), v kateri morate navesti le lokacijo vstopa in izstopa, vozniki pa vam pošljejo različne cene vožnje, med katerimi lahko izbirate. 

8. Poskusite Trdelnik

Sladica iz popečenega testa, ovitega okoli cevi - trdelnik.
Sladica iz popečenega testa, ovitega okoli cevi – trdelnik.

Ko se boste sprehajali po Pragi in se spraševali, kaj je ta dišeč sladek vonj, boste zagotovo vohali znameniti Trdelnik. Ta slastna sladica je sestavljena iz testa, ki ga ovijejo okoli cevi, nato pa popečejo na žaru ter ga posipajo s sladkorjem in cimetom (takšen je najbolj tradicionalnem, a po navadi prodajajo tudi Trdelnike z raznoraznimi polnili). Trdelnik lahko najdete v različnih prodajalnah po mestu. Kljub temu, da ga imajo Čehi za svojega, pa bi naj Trdelnik v orginalu izviral iz slovaškega mesta Skalica.

9. Ostala tradicionalna hrana

Češka tradicionalna hrana je precej podobna avstrijski, slovaški, nemški in madžarski. Večinoma gre za težke obroke, ki so običajno sestavljeni iz mesa, cmokov, omake ali zelja.

ČEŠKE TRADICIONALNE JEDI: ocvrt sir s krompirčkom in majonezo (»smazeny syr«), golaž, makov kolač (»Makovy kolaček«), svinjska pečenka s cmoki in zeljem, čebulna juha, marinirana svinjska ribica v smetani s cmoki ali koprsko smetanovo omako.

10. Pivo na Češkem je zelo poceni

Do nedavnega je bilo pivo na Češkem cenejše od vode. Zdaj to po zakonu ni več mogoče, vendar je pivo še vedno veliko cenejše kot v večini držav. Češka je namreč znana po svojem pivu, zato se v Pragi nahaja veliko pivnic, med katerimi lahko izbirate. Če iščete edinstveno pivsko izkušnjo, vam priporočam obisk pivnice Zlý Časy ali BeerGeek, kjer imajo veliko izbiro piv. Če ste res velik ljubitelj piva, pa vam priporočam pivovarno Staropramen, kjer se nahaja tudi muzej piva.

ČEŠKA PIVA: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen

Praga je zaradi svoje raznolikosti resnično krasna. Slovenci imamo srečo, da jo lahko obiščemo tudi z avtomobilom, saj se do nje vozimo okoli 8 ur.

Če želite, da vam pomagam izdelati plan, ki bi ustrezal vašim željam ali pa vam organiziram celotno potovanje po Češki ali kateri drugi državi, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!