Mesta & vasi,  Nemčija

Enodnevni obisk mesta Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber je čudovito mestece na jugu Nemčije, ki pogosto velja za eno najlepših mest v Nemčiji. Njegov srednjeveški čar se čuti v ljubkih pastelnih lesenih stavbah, idiličnih tlakovanih ulicah, številnih ohranjenih stolpih, čudovitih fontanah in drugih stvareh, ki krasijo ulice mesta. Ko se sprehajate po Rothenburgu, se resnično počutite kot v pravljici, ki oživi. Mesto ima bogato zgodovino, ki sega več kot 1000 let v preteklost, zato je Rothenburg ob der Tauber tudi eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Nemčiji.

Kot del Romantične ceste v Nemčiji, je to srednjeveško mesto priljubljena turistična destinacija. Mnogi obiskovalci v mestu preživijo le nekaj ur, a za popolno doživetje čarobnosti in zgodovine mesta, priporočam, da v njem preživite vsaj en dan.

Predstavljam vam vodnik za ogled Rothenburg ob der Tauberja v enem dnevu.

Sprehod po starem mestnem jedru

Celotno staro mestno jedro je obdano z mestnim obzidjem, zato je sprehod po njem potrebno začeti pri enem izmed vhodov v mestno obzidje.

Predlagam, da ga začnete pri stolpi Galgentor in se nato sprehodite po ulici Galgengasse proti čudovitemu stolpu Weisserturm. Pot nadaljujte do cerkve sv. Jakoba in občudujte zunanjost iz 14. stoletja. Nato se odpravite do trga Marktplatz, kjer se nahaja mestna hiša in ostale prelepe zgradbe, ki obdajajo trg. Oglejte si tudi vodnjak sv. Jurija iz 17. stoletja, ki se nahaja v bližini.  Druge ulice, po katerih se morate obvezno sprehoditi, so:  Herrngasse, kjer boste videli še eno čudovito fontano, pa tudi božični muzej, tiho in lepo Klostergasse in Schmeidgasse. Na koncu ulice Schmeidgasse se nahaja tudi Plönlein, verjetno eden izmed najbolj slikovitih delov Rothenburg ob der Tauberja.

Cerkev sv. Jakoba

Cerkev svetega Jakoba izvira iz leta 1485 in je najpomembnejša cerkev v Rothenburgu. Nosi široko paleto verskih umetnin, vključno z glavnim oltarjem, ki je priznan kot eden najpomembnejših v Nemčiji.

Trg Marktplatz

Središče Rotthenburga, trg Marktplatz.
Središče Rotthenburga, trg Marktplatz.

Marktplatz je središče starega življenja mesta in tukaj na prostranem trgu si lahko ogledate številne starodavne znamenitosti Rothenburga: mestno hišo, stari vodnjak Georgsbrunnen, ki je na trgu že od leta 1446, znamenito hišo z lesenimi okvirji Marienapotheke in drugo.

Mestna hiša

Mestna hiša oziroma »Rathaus« je zaradi svoje renesančne fasade, prava paša za ljudi za obiskovalce mesta. Zahodni del hiše je lepo ohranjen, vzhodni del pa je bil izgubljen zaradi požara leta 1501. Nahaja se na Marktplatzu, na vrh stolpa mestne hiše pa se lahko tudi povzpnete po 220 stopnicah. Z vrha je čudovit razgled na mesto in okoliško pokrajino.

Vstopnina za stolp mestne hiše znaša 2,50 EUR na osebo.

Nemški božični muzej in trgovina Käthe Wohlfahrt

Notranjost Nemškega božičnega muzeja.
Notranjost Nemškega božičnega muzeja.

Nemški božični muzej oziroma »Deutsches Weihnachtsmuseum« se nahaja v božični trgovini Käthe Wohlfahrt. V muzeju so prikazani sezonski okraski, ki se osredotočajo na lokalne tradicije v mestih, kot je Rothenburg. Poudarki vključujejo drevesne okraske, jaslice in številne stare figurice, vključno s 150 figurami samega dedka Mraza.

Trgovina Käthe Wohlfahrt je zelo priljubljena božična trgovina, ki izžareva božično veselje kadar koli v letu. V trgovini se nahajajo predmeti skoraj vseh vrst tradicionalnega nemškega božiča, kot so piramide, hrestači, kadilnice, številni stekleni okraski za na smreko, namizni prti in drugo.

Vstopnina v muzej znaša 5 EUR za odrasle, 4 EUR za upokojence, študente in invalide ter 2 EUR za otroke, stare od 6 do 11 let.

Ulica Schmiedgasse

Na tej tlakovani ulici je veliko restavracij, kavarn ter vabljivih trgovinic, ki se nahajajo v zgodovinskih hišah. Obstaja tudi precej mračna zgodba o Schmiedgasse: leta 1525 med nemško kmečko vojno je Kazimir, mejni grof Brandenburg-Bayreutha, na trgu obglavil 17 lokalnih kolovodij.

Schneeballen

Tradicionalna sladica iz ocvrtega testa Schneeballen (snežna kroglica).
Tradicionalna sladica iz ocvrtega testa Schneeballen (snežna kroglica).

Schneeballen (prevedeno kot »snežna kroglica«) je tradicionalna sladica, ki jo lahko pojeste tudi za zajtrk ali malico. Gre za kroglico ocvrtega testa, prevlečenega s sladkorjem v prahu, čokolado ali drugimi aromami.

Najokusnejše prodajajo v dveh priljubljenih kavarnah Zuckerbäckerei in Diller Schneeballenträume.

Hiša mojstra

Hiša mojstra oziroma »Baumeisterhaus« se nahaja na ulici Schmiedgasse in velja za eno najlepših renesančnih hiš na Bavarskem. Tu je živel in delal mojster Rothenburga, Leonard Weidmann, zdaj pa je hiša hotel in restavracija.

Trg Plönlein

Očarljiva arhitektura Malega trga.
Očarljiva arhitektura Malega trga.

Plönlein je nedvomno najbolj slikovita točka v mestu in je videti kot nekaj pravljičnega. Njegov dobesedni prevod je »Majhen trg«, na njem pa se nahajata dva srednjeveška stolpa, vodnjak in zelo očarljiva rumena lesena hiša.

Muzej srednjeveškega kriminala in pravosodja

Muzej srednjeveškega kriminala in pravosodja je največji evropski muzej takšne vrste. V njem so na ogled različne krute in nenavadne metode mučenja, skupaj z informacijami o tem, kako so bili ljudje kaznovani nekoč. Posebno zanimanje je za srednjeveška in renesančna sojenja, metode mučenja in kaznovanja. In čeprav so ti različni instrumenti morbidno fascinantni, je v drugem nadstropju predstavljenih tudi veliko razsvetljujočih podrobnosti o verskih inkvizicijah ter zgodovini policije in sodišč. Ti eksponati zajemajo pravne rokopise, zbirko pečatov in stare grafike, ki prikazujejo sojenja. Muzej zajema več kot 1000 let zločinov in kaznovanja v Evropi, pri čemer je  poseben poudarek na srednjem veku.

Vstopnina v muzej znaša 9 EUR za odrasle, 8 EUR za upokojence, 6 EUR za študente, 4,5 EUR za otroke stare 6 let in več ter brezplačen vstop za mlajše od 6 let.

Sprehod po mestnem obzidju

Znamenita mestna pot Tower Trail je polna čudovite arhitekture.
Znamenita mestna pot Tower Trail je polna čudovite arhitekture.

Rothenburg je znan po nedotaknjenem starodavnem obzidju, ki si ga je najbolje ogledati tako, da se sprehodite po znameniti mestni poti Tower Trail. Pot vas popelje mimo številnih stolpov, ki so vredni ogleda.

Hoja po obzidju je brezplačna in traja približno eno uro.

Burggarten

Burggarten so lepi vrtovi, ki se nahajajo pri stolpi Burgtor. So redka zelena površina znotraj obzidja Rothenburga. Tukaj najdete tudi razgledno točko s pogledom na skrajni konec starega mestnega jedra.

Tura nočnega čuvaja

Slavni Rothenburški nočni čuvaj vsako noč popelje pogumne obiskovalce na nočni sprehod po Rothenburgu. Pripoveduje zgodbe o srednjeveški preteklosti Rothenburga in o pomenu nočnih čuvajev. Na sprehodu boste slišali veliko zabavnih zgodb, poleg tega pa boste izvedeli tudi poučne stvari o zgodovini mesta. Tura nočnega čuvaja se začne vsak dan ob 20.00 na trgu Marktplein.

Cena tega sprehoda z nočnim čuvajem znaša 9 EUR za odrasle, 4,5 EUR za študente, za otroke do 12. leta pa je tura brezplačna.

Če želite, da vam poiščem prenočišče v tem čudovitem mestu, ali pa vam organiziram izlet še v katerega izmed okoliških krajev, kliknite tukaj in si zagotovite čisto svoj personaliziran plan.

Želim personaliziran plan!