Čudovit pogled na modro-bele hiške na Santoriniju.
Grčija,  Mesta & vasi,  Narava,  Plaže,  Potovalni nasveti

Potovalni vodnik po grškem Santoriniju

Santorini je priljubljena destinacija na Kikladskem otočju in je eden najlepših grških otokov. Kljub svoji majhnosti ponuja bogato raznolikost: od čudovitih plaž in naravnih čudes do slikovitih vasic, izjemnih razgledov in tradicionalne grške arhitekture. Zaradi svojih belo-modrih hiš in osupljivih sončnih zahodov je Santorini znan kot eden najbolj romantičnih krajev v Evropi, kar privablja turiste iz celega sveta.

V tej objavi vam predstavljam atrakcije in kraje, ki jih morate obiskati na otoku.

O otoku

Santorini, imenovan tudi Thira, je otok v Egejskem morju in leži jugovzhodno od celinske Grčije, približno 230 kilometrov stran od Aten.

Kdaj ga obiskati?

Najprimernejši čas za obisk Santorinija je v maju, juniju, septembru ali oktobru, saj ti meseci ponujajo večinoma tople in sončne dni.

Pozimi je na otoku veliko restavracij in hotelov zaprtih, zato je vzdušje na otoku precej mrtvo. Najbolj vroča in najbolj obljudena meseca sta julij in avgust, ko se temperature dvignejo do približno 29 °C in otok zavzamejo množice turistov. Prav tako sta to tudi najdražja meseca za obisk.

Kako se prevažati?

Prva možnost je prevoz z javnimi avtobusi. To je cenovno najbolj ugodna možnost, a ni vedno zanesljiva. Čeprav javni avtobusi vozijo na skoraj vse priljubljene destinacije na Santoriniju, se v visoki sezoni pogosto napolnijo in zamujajo, kar lahko pomeni dolgo čakanje na postaji, včasih tudi več kot uro.

Če se odločite, da se boste po otoku premikali z avtobusom, svetujem, da nastanitev poiščete v mestu Fira, od koder vozijo vsi avtobusi.

Druga možnost je najem avtomobila ali štirikolesnika, kar vam omogoča raziskovanje otoka po lastnih željah. Čeprav je vožnja običajno preprosta, se lahko soočite s težavami pri iskanju parkirnih mest, zlasti v mestih, kjer je promet gost. Zato je potrebno voziti previdno in spoštovati omejitve hitrosti. Veliko potnikov se odloči za najem avtomobila zaradi večje svobode pri raziskovanju otoka.

Tretja možnost je uporaba taksija, vendar je to pogosto najdražja opcija. Zaradi omejene razpoložljivosti taksijev na otoku je priporočljivo rezervirati vnaprej.

Kaj si ogledati?

Oia

Oia je nedvomno eno najlepših mest na Santoriniju. Sprehodite se po njenih belih stopnicah in ozkih ulicah, kjer boste odkrivali prijetne taverne in občudovali ikonične bele hiše z modrimi kupolami. Mesto ponuja nekaj najlepših razgledov in nastanitev na otoku, s čudovitimi cerkvami, barvitim cvetjem na ulicah in izjemnim razgledom na morje.

Med obiskom Oie ne smete zamuditi ikoničnega razgleda na grad Oia, od koder se odpre čudovit razgled na mesto, bele mline na veter in tesno stisnjene zgradbe. To je priljubljena točka za opazovanje sončnega zahoda, vendar je enako čarobna tudi podnevi, ko je manj gneče.

Še ena odlična točka za fotografiranje je pogled na tri modre kupole Santorinija, ki so prava paša za oči. Po raziskovanju mesta se lahko sprehodite do zaliva Ammoudi, kjer boste uživali v ribjih tavernah in občudovali Sredozemsko morje.

Nepozaben sončni zahod v Oii

Dihjemajoč sončni zahod v Oii, otok Santorini.
Dihjemajoč sončni zahod v Oii, otok Santorini.

Če obstaja ena stvar, ki jo morate početi na Santoriniju, potem je to opazovanje sončnega zahoda v Oiji. Priporočam, da si sončni zahod ogledate z grajskega obzidja. Druga možnost je, da poiščete mesto bližje Agii Ekaterini, kjer so prizori enako slikoviti, kot bi jih našli na razglednicah.

V visoki sezoni je mesto lahko zelo polno, zato je pametno priti vsaj uro prej.

Zaliv Ammoudi

Zaliv Ammoudi je skriti dragulj Santorinija, ki leži tik pod Oijo. S čisto vodo in slikovitimi restavracijami, ki strežejo morsko hrano, je znan po romantičnih večerjah ob sončnem zahodu ter kot izhodišče za izlete z ladjo.

Do zaliva Ammoudi lahko pridete po več kot 280 stopnicah, ki se spuščajo poleg gradu Oia, ali pa z avtomobilom ali taksijem.

Fira (Thira)

Fira, glavno in največje mesto Santorinija.
Fira, glavno in največje mesto Santorinija.

Fira, znana tudi kot Thira, je glavno in največje mesto Santorinija, ki privablja veliko obiskovalcev. Poleg številnih odličnih restavracij in nakupovalnih območij je značilna tudi po svojih ozkih stranskih ulicah in skritih kapelah. V mestu se nahaja več cerkva, ki jih je vredno obiskati.

Obiščite cerkev sv. Janeza Teologa, ki ponuja neverjeten razgled na mesto.

Pohod od Fire do Oie

Santorini lahko raziskujete peš, po čudoviti slikoviti pohodniški poti od Fire do Oie, ki meri približno 11 kilometrov. Pot vas bo vodila skozi različne vasi, od Fire, skozi Firostefani, Imerovigli, in nazadnje Oio. Med potjo boste uživali v čudovitih razgledih.

V toplejših mesecih vzemite na pot izolirano steklenico za vodo, sončno kremo in klobuk, saj je pot skoraj v celoti na soncu.

Priporočljivo je začeti pohod zgodaj zjutraj, da se izognete najbolj vročim uram dneva. Na ta način boste lahko uživali v poti in dosegli Oio ravno v času za kosilo.

Imerovigli

Imerovigli je slikovita vasica, ki se nahaja na najvišji točki pečine otoka Santorini. Kljub temu, da je manj obiskana od Oie in Fire, je prav tako impresivna, saj ponuja bele hiše, cerkve in modre kupole ter neskončen razgled na morje, vulkan in skalo Skaros. V Imerovigliju boste našli tudi številne restavracije, s katerih boste imeli čudovit razgled ob sončnem zahodu.

Imerovigli je znan predvsem po skali Skaros, ki je del njegove pokrajine. Lahko se odločite za pohod po skali ali samo občudujete pogled nanjo iz daljave. S skale je čudovit razgled na vasico in ruševine beneškega gradu, zgrajenega leta 1207.

Megalohori

Megalohori je idilična vasica, ki jo odlikuje čudovita arhitektura, dvorci in hiše v jamah ter značilne cerkve z modrimi kupolami. Če se sprehodite po njenih ozkih uličicah, boste očarani nad pristnim grškim vzdušjem, ki ga ponujajo tradicionalne gostilne in kavarne na glavnem trgu te vasice.

Pyrgos Kallistis

Srednjeveško naselje Pyrgos Kallistis.
Srednjeveško naselje Pyrgos Kallistis.

Pyrgos Kallistis je najbolje ohranjeno srednjeveško naselje na otoku. Na vsakem vogalu najdete čudovite cerkve z modrimi kupolami in labirint kamnitih ulic, ki jih lahko raziskujete. Tukaj boste našli tudi osupljiv srednjeveški grad ter številne panoramske razgledne točke.

Pyrgos je nekdanja prestolnica Santorinija in je še danes vreden ogleda, saj ponuja čarobno mešanico srednjeveške arhitekture, tradicionalnih grških gostiln in trgovin s spominki.

Gora preroka Elias

Najvišji vrh Santorinija je Mount Prophet Elias, ki se dviga na 565 metrov nadmorske višine. Na vrhu te gore stoji očarljiv samostan iz 18. stoletja, ki je odprt za javnost, obiskovalci pa ga lahko obiščete brezplačno.

Poleg osupljivega panoramskega razgleda na celoten otok Santorini, ki ga ponuja ta gora, je to tudi odličen kraj za opazovanje sončnega vzhoda ali zahoda. Z vrha lahko opazujete vse, vključno z letali, ki vzletajo in pristajajo na letališču, kar zagotavlja resnično edinstveno izkušnjo.

Do gore lahko pridete z vozilom po ovinkasti cesti, ki poteka približno 10 minut mimo Pyrgosa. Parkirišče na vrhu je omejeno, zato je priporočljivo priti malo prej in se primerno obleči, saj lahko na vrhu piha močan veter.

Kino pod zvezdami Kamari

Kino pod zvezdami Kamari.
Kino pod zvezdami Kamari.

Ena najboljših izkušenj, ki jih lahko doživite med obiskom Santorinija, je ogled filma pod zvezdami v očarljivem kinu na prostem v mestu Kamari.

Kino je postavljen v bujnem vrtu z ogromnim projektorskim platnom, ki predvaja filme v angleškem jeziku. Kino ponuja tudi majhen bar, kjer lahko kupite pijačo in pokovko.

Preverite kino spored na njihovi spletni strani.

Rdeča plaža

Edinstvena Rdeča plaža.
Edinstvena Rdeča plaža.

Rdeča plaža na Santoriniju je resnično edinstvena, saj njeno rdečo barvo ustvarjajo vulkanske pečine, ki se počasi razgrajujejo. Čeprav ni ravno idealna za sončenje, je obisk te plaže na južnem delu otoka zagotovo vreden obiska. Pot do nje vas vodi skozi vas Akrotiri, dokler ne pridete do parkirišča ob majhni kapelici, ki označuje začetek poti.

Plaža Vlychada

Ena izmed najlepših plaž na Santoriniju, je peščena in ima nekaj sence.

Plaža Perissa

Plaža Perissa na Santoriniju je priljubljeno obmorsko letovišče, znano po svoji črni peščeni plaži, ki se razprostira na več kot 3 kilometrih. Na plaži najdete številne hotele, restavracije in trgovine s spominki.

Svetilnik Akrotiri

Svetilnik Akrotiri je priljubljena turistična točka.
Svetilnik Akrotiri je priljubljena turistična točka.

Svetilnik Akrotiri je svetilnik iz 19. stoletja, ki se nahaja na jugozahodnem koncu otoka Santorini. Čeprav je nekoliko odmaknjen od glavnih znamenitostmi na otoku, je dostop do njega z najetim avtomobilom preprost.

Notranjost svetilnika je običajno zaprta za javnost, nudi pa osupljive zunanje razglede. Toplo vam priporočam, da svetilnik obiščete v času sončnega zahoda, saj se boste tega čudovitega prizora večno spominjali.

Vulkan Santorini

Na otoku Santorini je v preteklosti prišlo do velike vulkanske eksplozije, ki je povzročila, da se je središče otoka pogreznilo in preoblikovalo otok v svojo značilno polmesečno obliko. Ta eksplozija je tudi ustvarila izjemne pečine, ki jih lahko danes opazujemo.

V bližini Santorinija je še vedno aktiven vulkan, ki ga lahko obiščete na enodnevnem izletu. Pot do vulkana traja le 10 minut z ladjo, nato pa sledi sprehod do aktivnih kraterjev.

Obisk vulkana lahko rezervirate tukaj.

Če želite, da vam organiziram čudovito potovanje na Santorini ali v kateri drug kraj, kliknite spodnji gumb.

Želim personaliziran plan!